Instalace Windows z USB

1 Windows, Tipy & triky

V dnešní době se již CD a DVD mechaniky příliš nepoužívají. Především ultrabooky již mechaniky nemají vůbec. Naštěstí existují prográmky, které dokáží vytvořit i instalační USB disk nebo paměťovou kartu.

Instalace Windows z USB

Osobně Windows vždy stáhnu studentskou verzi z VŠB webu elms.cs.vsb.cz, případně je možnost nákupu z Windows Store. V obou případech je stažen přímo ISO soubor a není potřeba tedy nic řešit. Pokud je ale Windows na CD/DVD, je potřeba alespoň nějaký PC, který má mechaniku najít a nainstalovat program pro vytvoření ISO.

Windows USB/DVD Download tool

Nástroj je přímo z dílny Microsoftu a jak název napovídá, dokáže vytvořit z ISO souboru instalační USB nebo DVD médium. Přesto, že název obsahuje Windows 7 a je již 8 let neaktualizován, funguje perfektně i pro novější verze Windows, osobně vyzkoušeno s verzemi 8.1 a 10.

Program lze stáhnout na stránkách wudt.codeplex.com. Codeplex bude na konci roku 2017 vypnut. Tento nástroj lze stáhnout oficiálně pouze tam, ale samozřejmě jej lze stáhnout například na Stahuj.cz.

Celé vytvořené instalačního USB zabere 4 krátké kroky, které snad není potřeba komentovat. USB disk či paměťová karta bude po 3 kroku naformátována, je potřeba s tím počítat a vytvořit si zálohu!

Výběr ISO souboru - krok 1/4

Výběr média - krok 2/4

Výběr USB disku - krok 3/4

Formátování a kopírování - krok 4/4

Více různých verzí Windows na 1 USB

Na 1 USB disk lze samozřejmě vložit i mnohem více instalací pro různé verze Windows. Tento postup již není tak jednoduchý a je popsán na webu HowToGeek.com. Návod je sice kompletně v angličtině, je ale doplněn obrovským množstvím obrázků a snad nebude nikomu dělat problém jej pochopit.


Používáte jiný způsob pro tvorbu instalačního USB, nebo jste našli jiné oficiální umístění nástroje Windows USB/DVD Download tool? Podělte se v komentářích

Přidat komentář

Položky označené * jsou povinné. Email nebude zveřejněn

Komentáře

Ahoj, pokud instaluješ/využíváš více ISO souborů není nic jednoduššího než si koupit externí rámeček na disk (např. Zalman VE350), který má funkci ODD (emuluje optickou mechaniku) a pak mít na disku jenom ISO soubory a vybírat si který chceš zrovna připojit.