Kraków - Google Developer Days

JavaScript, Google, HTML, O mně

O mém výletu do Krakówa, který jsem podnikl při cestě na konferencí Google Developer Days Europe. Rozhodně bylo o co stát ať už ve městě, nebo v ICE Kraków, kde se celý happening udál.

Hrad Wawel

Na Facebooku Google Slovensko se objevil příspěvek o možnosti vyjet 5-6. září na GDD Europe do Krakówa pouze za 30$ namísto 250$. Jožko mi hned poslal odkaz, a že pojedeme spolu. To prostě chceš! Tak jsem se registroval, dostal slevový kupón, zakoupil lístek, a nakonec jsem jel sám, Jožko nejel.

Kraków

I přesto, že jsem ve Finsku spaní přes Couchsurfing nenašel, zkusil jsem to tentokrát znovu. A tak jsem cestou někde u Katowic stále neměl kde spát. Na poslední chvíli se ale na mě usmálo štěstí a přišla notifikace Request accepted od Emilie. A to i přesto, že večer již měla domluvenou schůzku. Do města jsme tedy odjeli spolu a já si pak v klidu procházel noční Kraków, který jednoduše stojí za to. Muzea jsem nenavštívil, ale staré město a okolí hradu Wawel rozhodně stojí za shlédnutí, je to opravdu krásné.

Druhý večer již má hostitelka měla volno, proto večer nebyl v duchu památek, ale hospod. Když jsem v jiném státě, rád si dám jejich místní pivo. Jenže v každé hospodě v Krakowě je na čepu minimálně jedno české pivo. Viděl jsem Plzeň, Kozla, Holbu a pár dalších. Naštěstí se ale vždy nějaké místní pivo našlo a já byl spokojen. 

Teď jen pár tipů k dopravě na trase Ostrava-Kraków. RegioJet jezdí pouze 1x denně, zastavuje v Katowicích na letišti, v Krakowě na letišti a pak na hlavním nádraží. Flixbus na letiště nezajíždí vůbec a je trochu rychlejší. Nejpomalejší možnost je TigerExpress, který jede 3,5 hodiny, ale zajíždí na všechny letiště a jezdí relativně často.

Opening Keynote

Google Developer Days Europe

Hlavní důvod k návštěvě Krakówa byla ale konference. A že bylo o co stát! Jelikož do té doby jsem navštívil maximálně Ostravský a Brněnský BarCamp, nevěděl jsem co čekat. O to větší překvapení bylo, když jsem přišel. Pro ty, kteří jezdí na takové akce jen kvůli jídla, jako třeba David K., bylo o co stát. Snídaně, oběd, večeře i svačiny. Ovoce, džusy, kafe, voda. Vše bylo řádně označeno Vegetariánské, veganské, bezlepkové.

Po úvodní keynote se rozběhly přednášky v několik sálech a hlavní témata byla Android (Kotlin, Flutter, AR), umělá inteligence, progressive web apps a další. Většina přednášek byla nahrávaná a jsou dostupné na YouTube na kanálu Google Developers. Místní atmosféru ale nenahradí.

Training sessions

Co ale na videu není, a pro mě měly mnohem větší přínos, byly Training sessions. Zde vývojář či vývojářka z Google s pomocí dalších GDE (certifikace Google Developer Expert) popisovali technologii a každý si mohl vše vyzkoušet na svém notebooku. Byla to obdoba školní hodiny. Kdo nevěděl se přihlásil, kdo se chtěl doptat se mohl doptat.

Vývojář či vývojářka jsem zmínil záměrně. Google se totiž hodně snaží svými projekty zapojit do IT i ženy a rozhodně se mu to daří, protože jich na GDD bylo opravdu hodně, a to ze všech oblastí. Já osobně byl na trainingu právě o PWA, kterou vedla Sarah. Takže až se konečně dokopu předělat blog, bude vytvořen jako progresivní webová aplikace.

Afterparty

Protože se Google opravdu postaral o vše, od rána až do večera nebylo nutné kongresové centrum opouštět. A to ani po konci programu, protože se stoly s jídlem vyměnily za bary, kde bylo pivo i míchané drinky. A to vše taky zadarmo, stejně jako jídlo po celý den! V jedné přednáškové místnosti odstranili sedačky a udělali tak klub s DJem přímo v budově. A že to bylo velké šlo vidět i druhý den ráno, kdy hodně lidí přišlo pozdě.

To ostatní

Samozřejmě to není vše. Všude bylo plno stánků a možností co si vyzkoušet. Například kreslící robot na obrázku níže. Kamerou vyfotil obličej, pomocí OpenCV knihovny překreslil na čáry různých tlouštěk, po Wi-Fi odeslal do monitoru a poté jezdil po papíře a kreslil. Vše je vytvořeno pomocí AndroidThings stavebnice, kterou dostali všichni účastníci konference, pokud chtěli. Na úplný konec rozmístili zařízení Google Home a ti nejrychlejší si je mohli odnést domů. Kolik jich rozmístili celkem nevím, ale desítky kusů to byly určitě.

DrawBot - AndroidThings Kongresové centrum - ICE Kraków


Jsem rád, že jsem jel i když jsem den před začátkem byl na pochybách, jestli se mi samotnému chce jet. Doufám, že za pár let Google tuto konferenci uskuteční v Evropě znova, rozhodně bych jel. Navíc Jason v úvodním proslovu řekl, že v Evropě je momentálně více vývojářů než v USA a Kanadě dohromady, takže pravděpodobnost uskutečnění je snad dostatečně vysoká.

Přidat komentář

Položky označené * jsou povinné. Email nebude zveřejněn

Buď první, kdo přidá komentář. Zatím zde nic není