Jak využít soubor hosts

Windows, Linux, Tipy & triky

Proč bychom se měli zajímat o soubor hosts, kde jej v systému najdeme a jaké výhody skrývá, když víme jak jej správně upravit?

Jak využít soubor hosts

Už jsem se vrátil z Řecka, bohužel práce bylo poslední týden více než dost, a raději jsem ležel u moře než psal články tak jsem nestíhal. Proto dnešní článek je trochu opožděn, a další přinesu ihned zítra, abych skluz dohnal.

V článku o virtuálních PC a localhostu jsme si upravovali soubor hosts. Dnes si povíme o tomto kouzelném souboru něco více.

Umístění souboru hosts

Soubor hosts je snad ve všech operačních systémech jako je Window, Linux a Unix, Mac OS, Androidu, iOS, Symbianu, Windows Phone...

// Windows NT+
C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts

// Unix, Android, iOS
/etc/hosts

Velmi hloupá DNSka

Soubor hosts můžeme přirovnat k hloupému serveru DNS. Dělá totiž stejnou práci, přesměruje lidsky čitelnou URL adresu na IP adresu. Používal se původně v ARPANETu, než byl vynalezen DNS, přesto se v systémech udržel dodnes.

Proč je hloupý? Neumí totiž wildcards. To pro nás znamená, že veškeré subdomény musíme zapsat samostatně, nemůžeme použít hvězdičku *. První zápis proto nebude fungovat, ale musíme vše rozdělit, jak je na dalších řádcích.

127.0.0.1  *.kutac.cz

127.0.0.1  kutac.cz
127.0.0.1  www.kutac.cz
127.0.0.1  datauri.kutac.cz

Nyní se požadavky z URL adresy kutac.cz, www.kutac.cz a datauri.kutac.cz budou odesílat na adresu 127.0.0.1, což je localhost. Adresa fancybox.kutac.cz ale i www.datauri.kutac.cz se stále budou směřovat na server, který je uložen v DNS záznamech mimo náš PC.

K čemu může posloužit

I přes nutnost zapisovat subdomény jednotlivě, může velmi pomoct při migraci nebo tvorbě nových webů. Využil jsem to při tvorbě nového webu pro SUS, který je postaven na WordPressu, takže jeho absolutní URL je uložena přímo v databázi a případná změna je trochu otravná.

V nastavení hostingu jsem zjistil, jakou IP adresu má náš server, na kterém tento web poběží a do hosts si zapsal následující:

46.28.105.126  susostrava.eu
46.28.105.126  www.susostrava.eu
46.28.105.126  old.susostrava.eu

Nyní jsem mohl testovat a plnit web, i přesto, že DNS záznamy byly nasměrovány stále na starý hosting kde byl starý web. Po změně DNS záznamů bylo tedy vše připraveno.

hosts s wildcards

Pokud chcete využívat wildcards, budete muset sáhnout po komplexnějším řešení. Například nainstalovat si vlastní DNS server, doporučovaný je třeba Acrylic DNS Proxy. Osobně jsem si raději vždy těch pár řádků navíc napsal a nemusel jsem řešit konfiguraci DNS serveru.


Úvodní obrázek stažen z Freepik

Přidat komentář

Položky označené * jsou povinné. Email nebude zveřejněn

Buď první, kdo přidá komentář. Zatím zde nic není