Link2SD - přesun aplikací na SD kartu

14

Telefony s androidem někdy trpí nedostatkem paměti pro aplikace. Na telefonu s rootem je možné toto omezení obejít za použití aplikace Link2SD. Osobně jsem aplikaci otestoval a přináším jednoduchý jak na to.

Link2SD - přesun aplikací na SD kartu

Vyšší verze Androida, vyšší nároky

Můj první androidí telefon byl HTC Wildfire s verzí 2.3.3 (Gingerbread), na kterém jsem pro aplikace měl asi 60MB. Některé šly přesunout na SD kartu, jak to Android podporuje nativně. Přesto jsem měl problém nainstalovat další aplikace a musel jsem se omezovat.

Nový android, více místa

Když jsem si po 3 letech pořizoval nového Androida, oko mi padlo na Lenovo S750 s verzí 4.2.2 (Jelly Bean), které již mám skoro rok. 1GB paměti pro aplikace mi musí bohatě stačit!

Ach jak jsem se spletl. Pokud předtím GMail zabíral 6MB, nyní zabírá 18MB. Hangouts 25MB, Kalendář 25MB, Služby Google Play 75MB. A najednou ani 1GB nestačí.

Link2SD na scénu!

Přesun aplikací na SD kartu je možný, ale pouze u některých aplikací. Bohužel ty nejvíce žravé přesunout nejdou. Proto jsem se rozhodl pro použití Link2SD, který je ve svém "oboru" to nejlepší.

Aplikaci přestěhuje na SD kartu a na původní místo vytvoří klasický Linuxový symbolický odkaz. Telefon ani nepozná, že se něco změnilo a funguje dále.

Nutný root a druhý oddíl na kartě

Pro správné fungování prográmku, je nutné mít rootnutý telefon a na SD kartě si vytvořit druhý oddíl. Doporučovaný je volně dostupný program MiniTool® Partition Wizard.

Pokud na SD kartě již máme data, pro jistotu vytvořte zálohu, i když program umí data přesunout a nesmazat. Najdeme svou kartu, klikneme na náš oddíl pravým a vybereme Split, a určíme si, kolik chceme na programy (volil jsem 2GB)

Split SD card

Náš nově vytvořený oddíl je logický, proto opět přes pravou myš oddíl smažeme. Nealokované místo nyní přes Create vytvoříme. Vybereme typ Primární a nastavíme na Ext2, 3 nebo 4. Tuto volbu si zapamatujte. Nyní všechny nastavené operace spustíme tlačítkem Apply v levém horním rohu.

Dělení oddíluVýběr telefonu


Spuštění v telefonu

Po vložení karty s druhým oddílem a zapnutí Link2SD se vás program zeptá, jaký oddíl jste použili. Nyní vyberte použitý, nejlépe však Ext2, 3 nebo 4. Telefon je potřeba restartovat aby se spustil připojovací skript. Nadále by se vás program ptát neměl a vše mělo fungovat.

Link2SD - výběr uložiště

Co přesouvat a co ne

Jaké aplikace si přesunete na kartu, záleží čistě na vás. Link2SD dovolí přesunout i systémové aplikace. Osobně to ale nedělám. Přesun provedu pouze u aplikací, jejichž případný pád mě nebude obtěžovat, nějaký FB Messanger, Hangouts, Mapy apod.

Přesun na interní SD kartu

V mém Lenovu je ještě interní karta o velikost 1.6GB, která je dostupná z PC jako datové úložiště. Na takové úložiště bohužel Link2SD zapisovat neumí. Když jsem se o to pokusil pomocí úpravy souboru vold.fstab, tak jsem si mobil odrovnal a 2 dny ho spravoval. Pokud ale někdo touží to zkusit, stačí napsat.

Přidat komentář

Položky označené * jsou povinné. Email nebude zveřejněn

Komentáře

Dobrý den,
návod je super, je snadno pochopitelný, jen bych potřebovala poradit jak mám rootnout telefon, mám Aligator S4540 Duo. Můžete mi s tím poradit?
Děkuji. Lucie

Ahoj, bohužel s tím moc neporadím. Takové věci se ale řeší na XDA Developers fóru. Bohužel je v angličtině.

Zkus app KingRoot, navede tě sama, teda já se v tom vyznal, tak by si mohla i ty..

dobře popsané = ale nevím proč nevidí Samsung - 2 partition i když dělám vše dle návodu telefon resetuji vypnutím a zapnutím to by snad mohlo stačit ? zkoušel jsem resetovat i v Link2SD nevím kde dělám chybu ? poradí někdo děkuji

Ahoj, já jsem udělala vše přesně podle návodu, jediná chybička je v tom, že mi i přes nastavení Ext2, 3, 4 apka skript prostě nežere... tak jsem zůstala u FAT32, což přežvýká... Ale! Velké aplikace jako FB a spol. tam prostě přesunout nejdou... Rozumí tomu někdo, sak*a?! :D Půl dne u PC a mobilu mě přivedlo k šílenství a přibylo mi šedesát šedivých vlasů :D

nejde mi z tabletu ASUS zenpad 10 přesunout aplikace do SD karty pomoc potřebuji co nejdřív odpověď protože jedeme na dovolenou a chceme fotit na tento tablet

Kup si foťák, tablet není na focení

Díky, skvělý návod i pro úplného blba. Vše funguje jak má.....

Dobrý den, snažím se postupovat podle návodu na rozdělení SD karty atd., ale když spustím Link2SD a zvolím připojovací skript tak mi to napíše:

"
Chyba připojovacího skriptu
___________________________
Připojovací skript nemůže být vytvořen

not allowed to su
"

nevíte co jsem udělal špatně?
Děkuji moc.

Návod je skvělý. Díky za něj! Jen bych možná doplnil, že v tom posledním kroku (přesun v aplikaci Link2SD) nejde o volbu "Přesunout na SD" ale "Odkázat na SD". Chvíli mi trvalo, než mi to došlo. :)

Zdravím vše jsem udělal podle návodu ale ve wizardu mi to po dokončení hodí místo ext4/ other. nevíš prosím co s tím? Je to 32 GB MicroSDHC Sandisc. Díky za odpověď.

Jako other ti ten oddíl ukáží Windows, protože neznají EXT4. Vše ale později bude fungovat

Dobrý den,navod je v pohodě ale nemuzu najid pri zapojeni tel K PC v programu wizard muj tel. I Když jsem ztahl soubor wizard do tel.pri zpusteni v PC nalezne program Jen jednu disk děkuju Bohačík

Dobrý den. Navod je super,ale nak mi to nejde. Pri potvrzeni ( Telefon je potřeba restartovat aby se spustil připojovací skript. Nadále by se vás program ptát neměl )se k tomu uz nedostau. Telefon po restartu zustane v bootovaci animaci a konec. Porad do kola to same. Musim tel. dat do tovarniho nastaveni v recovery. Mam xperia z1,root a sd karta ma 64GB. Nevite nekdo co sti,uy to delam snad po stý a už me to nebavi to porad dělat dokola. Dik za kazdou radu