Live Linux a instalace z USB

4 Windows, Linux, Tipy & triky

Mechaniky na CD a DVD jsou v dnešní době stále méně časté. Linux se na DVD v obchodě nekoupí a po stažení z internetu je zbytečné jej vypalovat. Lepší je si pořídit instalační USB disk. Linux navíc jde spustit i bez instalace.

Live Linux a instalace z USB

Linux na rozdíl od Windows umožňuje super možnost, systém pouze spustit bez instalace, což se nazývá jako Live Linux. Tvorba disku pro instalaci i Live Linux je navíc shodná, takže ze stejného disku lze systém spouštět a pak i rovnou nainstalovat na daný PC. 

Lili USB Creator, UNetbootin a další

Nástrojů pro vytvoření instalačního nebo Live USB s Linuxem je několik. Přímo Ubuntu doporučuje Rufus, ten dokáže dokonce vytvořit i instalační USB pro Windows, spustitelný je ale pouze na systému Windows.

UNetbootin

Osobně mám oblíbenější UNetbootin a Lili USB CreatorUNetbootin lze spustit na Windows, Linuxu i macOS a hlavně bez instalace. Stačí vybrat ISO nebo distribuci a verzi, ta bude stažena a poté nahrána na USB disk.

Lili USB Creator je pouze pro Windows a musí se instalovat. Instalační USB dokáže vytvořit z ISO souboru, stažením distribuce z internetu a také z CD/DVD disku. V základu je přeložen do češtiny, ale dost špatně což lze naštěstí přepnout. Obsahuje ale možnost Portable Virtualboxu, takže Linux z flash lze spouštět virtualizovaně přímo ve Windows.

Lili USB Creator

Persistent mode

Při Live distribuci je možné udělat ještě jednu věc, kterou UNetbootin i Lili podporují. Jedná se vytvoření persistentního úložiště na USB disku, kde se uchovávají nainstalované programy, data a další pro použití v budoucnu. Tento mód je super, pokud někdo používá Live distribuci Linuxu jako nástroj pro opravy PC. Lze tak nainstalovat vše potřebné a systém používat stále dokola se všemi možnými vychytávkami.

Problém ale je, že se mi nepodařilo tento mód úspěšně vytvořit. I když žádnou chybu nedostanu, pokud si nějaké soubory uložím, po restartu tam stejně nejsou. Třeba ale někdo bude úspěšnější. Naštěstí nejdůležitější programy jsou součástí Linuxu, takže mi osobně to příliš nevadí.


S postřehy a tipy se můžete podělit v komentářích

K tomuto článku již není možné přidávat další komentáře

Komentáře

Díky za skvělý stručný a jasný článek!

Bojovala jsem s nb Asus X553M - po naprostém kolapsu Win10. Jako poslední naději jsem použila instalaci Linuxu touto cestou. Linux jsem instalovala poprvé v životě a obávala se toho nejhoršího - jak seženu různé ovladače, jestli se mi podaří zvítězit nad UEFI apod. Vzhledem k UEFI jsem se nakonec rozhodla pro nejnovější verzi Linux Mint. Po ukončení instalace jsem byla ohromena - žádný problém se zvukem, připojením k internetu. Takhle jednoduchou instalaci operačního systému jsem ještě nezažila. Již v základní distribuci jsou obsaženy nejdůležitější programy - např. Firefox, kancelářský balík, některé grafické programy (GIMP). Ostatní programy se dají instalovat po vyhledání přímo z prostředí OS doslova jedním kliknutím. Takže nyní jsem již jen zvědavá, jak se podaří práce s ostatním HW (tikárna, skener). Pokud to proběhne stejně hladce, tak toto řešení mohu jen doporučit uživatelům, kteří pc mají zejména kvůli internetu a běžné kancelářské práci.

LINUX -HUMUS!!!! Po spuštení usb se mi usadil vpc grub a nevím jak to dostat ven.Ani instalace win ani formát ni.DIKY NECHCI!!!!

Asi bude nutno nastartovat počítač z instalačního média Windows do režimu s příkazovým řádkem a opravit MBR (master boot record). Tam se uložil ten zavaděč (Při nové instalaci Windows toto proběhne automaticky, ale dochází ke ztrátě dat).