Git - tutoriály a návody

Git, Windows, Linux, Tipy & triky

Seznam zajímavých tutoriálů, návodů a tipů na práci s gitem pomocí příkazové řádky. Protože git dokáže vždy překvapit, a i pěkně zvednout tlak.

Git - tutoriály a návody

Tento článek patří do seriálu Jak na git. Ostatní články seriálu:


Na blogu je o gitu napsáno již několik článků. Přesto práce s gitem může někomu stále dělat problémy, nemusel pochopit můj výklad, chce si rozšířit obzory apod. Na webu Line25.com vyšel článek s odkazy na tutoriály, a ty nejzajímavější jsou zde zmíněny.

Git - The simple guide

Tento onepage web je nazván jako Jednoduchý návod a lze jej nalézt na http://rogerdudler.github.io/git-guide/. Procházení je jako čtení románu. Vše pěkně popořádku, sekce na sebe navazují. Tento web se určitě hodí pro rychlou nápovědu a zorientování.

Gitready.com

Pro náročné uživatele gitu je zde gitready.com. Krátké články rozdělené do úrovní Začátečník, Středně pokročilý a Pokročilý obsahují mnohem více informací, než jsem já zmínil ve svých článcích zde na blogu. Pokud to někdo myslí s gitem vážně, doporučuji.

Learn git branching

Větve jsou mocný nástroj, může být ale velmi jednoduché v nich udělat chybu, nebo je tak zamotat, že se v nich nikdo nevyzná. LearnGitBranching.js.org nabízí interaktivní tutoriál. Ten navíc obsahuje i procvičení příkazu rebase, který v mých tutoriálech chybí. Příkazy se píšou přímo v příkazové řádce na webu a hned lze vidět, co se děje.

LearnGitBranching.js.org

YouTube git tutoriály

Video tutoriály jsou dnes velmi časté a na YouTube jich je hromada. Na kanálu Johna Dugana je jedna 8 dílná série v celkové délce téměř 80 minut od instalace až po práci s větvemi. Learncode.academy má 2 dílný tutoriál také na YouTube, dohromady asi 30minutový.

Learn git with BitBucket

Tutoriál, který jsem osobně využíval při učení s gitem je přímo na stránkách Atlassianu, pod který spadá BitBucket. Tutoriál provede úplnými začátky až po návod, jak přejít z SVN na git.

Try git

Po BitBucketu ani GitHub nezahálel a má také svůj návod, který je vytvořen na platformě CodeSchool.com. Osobně jej ale rád nemám, přestože je interaktivní a krásně znázorňuje jednotlivé úrovně v gitu, je dosti krátký. Někomu ale může pomoct s představivostí, jak to pracuje.

Oh, shit, git!

Na poslední stránku, se zvučným názvem Oh, shit, git!, mě upozornil kamarád a již jsem ji zmínil v 5. díle tutoriálu. Jak autor píše: Git je složitý. Něco zničit je jednoduché a najít kroky vedoucí k opravě je nemožné. Proto sepsal pár příkazů, které pomůžou nejčastější chyby vrátit zpět.


Případné další tutoriály lze sdílet s ostatními v komentářích.

K tomuto článku již není možné přidávat další komentáře